سیب زمینی ساوالان
ساوالان اولین رقم سیب زمینی حاصل از تحقیقات داخلی، مناسب فرآوری صنعتی و تازه خوری برای مناطق کشت بهاره
سال معرفی: تابستان 1387
مناطق مناسب كشت: كليه مناطق كشت بهاره سيبزميني مانند اردبيل، همدان و كردستان با تابستان نسبتاً خنك.
عملكرد |
24% بیش از آگریا و 26% بیش از لیدی رزتا |
طول دوره رشد و نمو |
نیمه زودرس(120 روز) |
شکل غده |
کروی تا تخم مرغی |
عمق چشم ها |
سطحی |
رنگ پوست غده |
زرد با لکه قرمز در چشم ها |
رنگ گوشت غده |
زرد |
طول استولن |
کوتاه |
وضعیت ارتفاع |
پابلند و ایستاده |
رنگ گل |
بنفش |
تیپ پخت |
C(بافت آردی) |
نوع مصرف توصیه شده |
چیپس |
رنگ سرخ کرده |
عالی |
میزان جذب روغن |
پائین |
بدشکلی غده ها |
کم |
واکنش به ویروسهای Y و A |
مقاوم |
ميزان سيبزميني مورد استفاده در صنعت فرآوري كشور ساليانه حدود 750 هزار تن تخمين زده ميشود و بخش اعظم محصولات فرآوري شده به صورت چيپس و خلال ميباشد. تا كنون توسعه كشت كليه ارقام خارجي معرفي شده براي توليد چيپس در كشور، به دلايل مختلف مانند پايين بودن عملكرد و يا پايين بودن كيفيت محصول فرآوري شده موفقيتآميز نبوده و بخش صنعت از ارقام نامناسب براي توليد چيپس استفاده نموده است. دستيابي به يك رقم سيبزميني كه بتواند به طور همزمان ضمن داشتن عملكرد بالا، كيفيت فرآوري صنعتي مناسبي داشته و به بيماريهاي مهم ويروسي نيز مقاوم باشد بسيار مشكل است. محققان مؤسسه تحقيقات اصلاح و تهيه نهال و بذر به رقمی دست يافتند كه هر سه ويژگي مذكور را به طور همزمان دارا ميباشد. رقم ساوالان نسبت به دو بيماري ويروسي شايع و مهم كشور به نامهاي ويروس Y و ويروس A سيبزميني مقاوم است. ضريب دژنراسيون آن بسيار پايين بوده و زارعين ميتوانند هسته بذري خود را بدون كاهش محسوس عملكرد، تا ساليان زيادي حفظ نمايند. از نظر کیفیت فرآوری، ميزان قندهاي احيائي آن پايين بوده و اين امر در حين سرخ شدن از سياه شدن رنگ محصول سرخ شده پيشگيري مينمايد. همچنين بالا بودن ميزان ماده خشك آن موجب ميشود تا در زمان سرخ شدن روغن كمتري جذب شود. رنگ چيپسهاي توليد شده نيز طلايي بسيار خوشرنگ ميباشد.